Eten en drinken

3 redenen waarom je als horecazaak moet overschakelen op digitale menukaarten.

Sinds corona is er een stijging waar te nemen in het gebruik van digitale menukaarten bij horecazaken, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Een digitale menukaart heeft een aantal unieke voordelen die een papieren menukaart niet heeft. In dit artikel lijsten we 3 belangrijke voordelen op. We zijn ervan overtuigd dat je als uitbater van een horecazaak na het lezen van dit artikel, direct de overstap naar een digitale menukaart maakt.

1. Het is handiger voor de klanten

Tegenwoordig heeft de grote meerderheid van de horecabezoekers wel een smartphone op zak, terwijl er dikwijls maar één menukaart per tafel beschikbaar is. Wanneer je klanten dus in groep zijn, moeten ze vaak even wachten vooraleer ze hun keuze kunnen maken. Een digitale menukaart werkt anders: je plakt een QR-code op je tafel die gelinkt is met je digitale menukaart. De klant scant deze QR-code met zijn smartphone-camera, en de menukaart opent zich op hun scherm. De menukaart is interactief: zo kan de klant eenvoudig door de kaart bladeren, of snel op zoek gaan naar iets specifiek. Elke klant heeft zo zijn versie van je menukaart op zijn smartphone.  Aangezien de menukaart digitaal is, kan je deze eenvoudig aanpassen via een beheerpaneel. De menukaart is dus steeds up-to-date!

2. Het is hygiënischer én beter voor het milieu

Een papieren menukaart is niet zo hygiënisch als het lijkt; daar zijn we ons ten tijde van corona nog meer bewust van geworden. Tientallen, zo niet honderden klanten raken iedere dag je menukaart aan. Je menukaart hangt – zonder dat je het weet – vol met bacteriën. Een digitale menukaart is beschikbaar op de klant zijn smartphone, en hoeft dus niet “fysiek” aangeraakt te worden door meerdere klanten, iedereen gebruikt namelijk zijn eigen smartphone.

Als je vaak nieuwe drankjes of gerechten toevoegt aan je menukaart, moet je deze kaart steeds opnieuw afprinten. Door voor een digitale menukaart te kiezen, sla je dit gedoe over. Een digitale menukaart kan eenvoudig aangepast worden via een beheerpaneel, en de updates zijn direct beschikbaar voor alle klanten. Met een beetje geluk spaar je zo op één jaar een hele hoop rollen papier – en dus bomen – uit!

3. Het is efficiënter

Een digitale menukaart is veel efficiënter om mee te werken, ook al omdat er dikwijls meerdere handige functies aan zo’n menukaart vasthangen. Tegenwoordig vind je digitale menukaarten waarmee klanten ook hun bestelling direct kunnen plaatsen, en zelfs afrekenen! Een uitbater of ober hoeft dus niet meerdere keren aan een tafel te komen of een bestelling op te nemen. Dit bespaart je een hoop tijd en arbeid. De tijd die vrijkomt, kan je dus besteden aan belangrijkere zaken in je zaak: het bereiden van de lekkerste cocktail, of een praatje slaan met de vaste tooghangers.

Zoals je kan lezen, zijn er niets dan voordelen verbonden aan een digitale menukaart. Er zijn genoeg aanbieders te vinden via Google: doe maar eens een zoekopdracht op “digitale menukaart”. Elke digitale menukaart heeft zo zijn eigen kenmerken, je moet dus goed de aanbieders met elkaar vergelijken vooraleer je een keuze maakt.